Hvad er en hjertestarter?

Hjertestartere – også kaldet AED’er – er afgørende for at man kan genoplive personer med hjertestop. Vi har derfor lavet en grundig gennemgang af hvad en hjertestarter er og hvilken betydning de har for at en person med hjertestop kan genoplives.

Nedenfor kan du læse mere om AED’er. Vores artikler er skrevet af læger med ekspertise og erfaring i genoplivning og hjertestop.

Fakta om hjertestartere

AED'er redder liv når de påsættes hurtigt

AED’er analyserer hjerterytmen ved hjertestop, og afgiver et stød hvis der er behov for det

Flere overlever når hjertestartere er tilgængelige

Hurtig adgang til AED’er er afgørende for at overleve et hjertestop.

Desto hurtigere hjertestartere påsættes, desto større er sandsynligheden for at overleve

Desto hurtigere AED’en påsættes ,, desto større er sandsynligheden for at personen genoplives.

Hjerte-lunge-redning er vigtig for at hjertestartere er effektive

 Hjerte-lunge-redning øger sandsynligheden for at stød fra AED’er effektive.

Hvorfor er hjertestartere vigtige?

Den engelske betegnelse for en hjertestarter er AED hvilket står for “Automated External Defibrillator”. Funktionen af en AED er at analysere hjerterytmen under hjertestop og – hvis der er behov for det – genstarte hjertet ved levere et stød igennem brystkassen. Hjertestartere er transportable og kan derfor nemt flyttes hen til personer som er faldet om med hjertestop. Desto hurtigere det sker, desto større er sandsynligheden for at hjertestarteren kan genoplive personen. Chancen for at overleve falder nemlig med ca. 10% for hvert minut der går med at en person har hjertestop. 

Tid er afgørende for at overleve
Minutter
Sekunder

Hvad sker der med hjertet ved hjertestop?

Årsagen til hjertestop er oftest at hjertets normale rytme erstattes af en alvorlig hjerterytmeforstyrrelse. Den normale hjerterytme (såkaldt sinus rytme) forårsages af elektriske impulser i hjertet der medfører at hjertet trækker sig sammen på en koordineret måde, og dermed pumper blodet rundt i kroppen. Ved hjertearytmi fungerer dette system ikke korrekt. Nogle hjertearytmier er ufarlige, mens andre er livstruende og medfører øjeblikkelig hjertestop. Der findes to forskellige alvorlige hjerterytmeforstyrrelser som forårsager hjertestop og hvor der er behov for stød fra hjertestarter for at personen  overlever; ventrikelflimmer og ventrikulær takykardi (se figur):

Hvordan virker en hjertestarter?

En AED kan analysere hjerterytmen hos personer med hjertestop. Hvis hjertestarteren registrerer at der er normal hjerterytme, afgiver den ikke stød. Hvis hjertestarteren derimod registrerer at der er hjertearytmi i form af ventrikelflimmer eller ventrikulær takykardi, så afgiver den et stød med henblik på igen at opnå normal hjerterytme. Såfremt sådan et stød ikke gives til personer med hjertearytmi og hjertestop, vil hjertearytmien vedvare og personen fortsætte med at have hjertestop. 

Figuren nedenfor viser et eksempel på en hjerterytmeforstyrrelse som forårsager hjertestop. AED’en påsættes og afgiver et stød hvorefter den normale hjerterytme genoprettes, og personen vågner.

Hjerterytme ved hjertestop.

Hvor meget strøm giver en hjertestarter?

En hjertestarter giver et stød på mellem 110 og 300 joule for at genstarte hjertet. Det præcise tal afhænger af producent og hjertestarter model. 

Stødbar hjerterytme

Hvem kan bruge en hjertestarter?

AED’er er udviklet så alle kan bruge dem – uanset forudgående stort kendskab til hjertestartere. Når AED’en åbnes aktiveres den automatisk. Den begynder herefter at guide brugerne ved hjælp af lyd og billeder. De fleste hjertestartere der sælges i Danmark taler dansk, og instruktionerne er derfor let at forstå. Derudover vil der være illustrationer inde i AED’en som viser hvordan elektroderne skal placeres (se figur).

Selvom man formelt ikke har brug for kursus i AED’er for at bruge dem, så vil et kursus gøre almindelige personer mere trygge i den uvante hjertestop situation. Det er vigtigt at huske at effektiv hjerte-lunge-redning med hjertemassage spiller en afgørende rolle for at hjertestarteren kan afgive et stød der genopliver personen. Gode og opdaterede færdigheder indenfor førstehjælp er derfor vigtigt.

Hvor bør hjertestartere være placeret?

Antallet af AED’er er stigende i Danmark. Det er rigtig gode nyheder. For det betyder at sandsynligheden for at overleve et hjertestop stiger. AED’er bør være nemt tilgængelig for alle mennesker. De bør derfor hænge på arbejdspladser og andre steder hvor mange folk er samlet – herunder sportspladser og i haller.

Når man anskaffer sig en hjertestarter er det vigtigt at den lever op til krav og anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen. Det betyder at man blandt andet skal sikre sig at AED’en taler dansk.

Det anbefales at AED’er hænger udenfor for at AED’erne kan redde liv døgnet rundt. Det skyldes at ca. halvdelen af alle hjertestop sker udenfor dagtid. Desværre er 2 ud af 3 AED’er låst inde udenfor dagtid. Når AED’en hænger udenfor, skal den placeres i et specielt varmeskab som beskytter hjertestarteren mod frost og fugt.

Registrer din hjertestarter her 

Vil du vide mere? Læs vores "ultimative guide"

Vil du vide mere om hjertestartere? Hvem kan bruge dem? Hvilken er bedst i test? Hvor ofte skal batteriet skiftes? Hvordan kontrollerer man batteri og elektroder? Kan alle hjertestartere genoplive børn?

Få svar på alle disse og flere spørgsmål i vores “Ultimative guide til hjertestartere“. Den er skrevet af læge med ekspertise i hjertesygdom og genoplivning ved hjertestop og består af 10 letlæselige og illustrative kapitler.

Kom igang med hjertestartere hos TRYGT-FOR-HJERTET

Førstehjælpskursus

Hos TRYGT-FOR-HJERTET laver vi førstehjælpskurser hvor man undervises af læger eller ambulancereddere.

Hjertestartere og skabe

Se vores udvalg af hjertestartere og skabe som alle opfylder sundhedsstyrelsens anbefalinger